Over ons

Deze dag werd bedacht door Martijn Aslander en Annette Dölle. Wij schrijven samen een boek over hoe het onderwijs makkelijker georganiseerd kan worden. We houden ons in dat boek niet bezig met hoe goed (of slecht) iemand les geeft, want dat wordt veel te complex. Bovendien zijn daar al duizenden boeken over geschreven en zijn er opleidingen waar je kunt leren om een betere leraar te worden (al zijn wij er zelf van overtuigd dat een klas leerlingen je daar ook een boel over bij kan brengen).

Ons boek kent een amuse (da’s een mini voorafje) ‘Nooit Af in het Onderwijs’ met 5.000 woorden. En een voorgerecht, ‘Easycratie in het Onderwijs‘ met 13.000 woorden. Als je het zo bekijkt hebben we eigenlijk al twee boeken geschreven. Maar het hoofdgerecht komt nog en dat wordt dan ook meteen best wel een dik boek (er staan 100.000 woorden in). We vinden dat er veel dingen in het onderwijsveld anders georganiseerd mogen worden: Digitale middelen zijn vaak nog niet zo snel en goed, je moet nog steeds alle vakken op één niveau doen terwijl je heus niet overal even goed in bent, je kunt nog niet op je eigen moment examen doen en op het MBO worden beroepen gegeven die er over tien jaar misschien wel niet eens meer zijn. Ook vinden we dat alle leraren meer moeten weten over de afspraken in hun beroepsgroep en dat bestuurders (die mensen die je eigenlijk nooit ziet) niet zo nodig zijn om een school draaiende te houden, terwijl de meeste concierges wat ons betreft een standbeeld verdienen.

Annette is 42 jaar. Ze groeide op in Lemmer, Friesland. Annette deed de HAVO en bleef keurig in de 4e zitten (dan mocht je 2x op werkweek). Daarna ging ze naar de Pabo, FrankSanders MusicalAkademie, de Trap, IB-opleiding, drama-therapie en ze studeerde sociologie aan de uni. Maar alleen van de pabo heeft ze een diploma. Wat moet je er met meer? Annette geeft lezingen en schrijft, maar daarnaast helpt ze meestal organisaties om handiger met elkaar en de organisatie om te gaan.
Martijn is 46 jaar. Hij is opgegroeid in Borger, Drenthe. Hij is nu papa van twee meisjes. Op de middelbare school ging hij van de HAVO, naar MAVO en de huishoudschool (VMBO-K met zorgprofiel). Daarna deed hij het VWO en studeerde even Rechten op de Uni. Martijn had op zijn 15e al een bedrijf dat hij regelde van achter uit de klas. Nu geeft hij wereldwijd lezingen, schrijft boeken en helpt organisaties om hun werk beter te organiseren. Of je diploma’s haalt heeft dus niet altijd veel zin.