Informatie voor scholen & ouders

Tja. En dan. Hoe verantwoord is dit ‘schooltje spelen’? Wie zijn die mensen en kunnen we onze tieners hier zomaar aan toevertrouwen? Hebben ze wel een lesbevoegdheid of ervaring met tieners? Zijn er verklaringen van goed gedrag aangevraagd? Wie is er verantwoordelijk als de school dit doorverwijst – de school of de ouders? Gaat de regel van zorgplicht op als het eigenlijk geen echte school is? …

Terechte vragen!

1. Wie is er verantwoordelijk voor de leerlingen tijdens WEL/SCHOOL?

In Nederland geldt een leerplicht (die eigenlijk schoolplicht had moeten heten) voor kinderen van 5 tot 16 jaar. Van 16 tot 18 geldt een kwalificatieplicht, maar dat doet nu niet ter zake. Tijdens een staking zijn leerlingen ongeoorloofd vrij. Het bestuur van de school moet dit gat financieel en operationeel opvangen, omdat leerlingen een verplicht aantal uur per jaar naar school moeten. Maar ook dat doet in dit verhaal niet ter zake.

Wat wel ter zake doet is het volgende: De toezichthoudersaansprakelijkheid! (leuk bij scrabble of wordfeud ;))

Die toezichthoudersaansprakelijkheid houdt in dat de school een verhoogde zorgplicht heeft naar de leerlingen zolang het schooltijd is. Deze zorgplicht vertelt bijvoorbeeld met hoeveel leerlingen de leraar naar de speeltuin mag wandelen, of wat er gebeuren moet tijdens lesuitval. Mocht er iets ernstigs gebeuren met een leerling tijdens lestijd, dan heeft een school verhoogde zorgplicht. Dit is een belangrijke reden waarom scholen soms (terecht) krampachtig ogend met de vrijheid van leerlingen omgaan.

WEL/SCHOOL is géén officiële school. We zijn een eenmalig initiatief in Amersfoort op de landelijke stakingsdag 15 maart 2019. Dit betekent dat we geen statuten, reglementen, juridische bodem of iets dergelijks hebben. De wettelijke toezichthoudersaansprakelijkheid gaat daardoor níet op bij WEL/SCHOOL.

2. Begeleiden en helpen jullie de jongeren wel als ze hulp nodig hebben?

Absoluut! Annette heeft naast haar Pabo diploma ruime ervaring in de ambulante (jeugd)hulpverlening, voortgezet onderwijs en werkte jaren met straatjongens. Martijn heeft jaren bij de Scouting gezeten, was eigenaar van een klimwand waar ook kinderen klommen en is nu zelf vader. Wij zijn de hele ochtend (9.30 – 13.30 uur) 100% aanspreekbaar en beschikbaar om te ondersteunen en helpen waar nodig. Ons telefoonnummer vindt u op de contactpagina en u kunt op 15 maart altijd even contact zoeken als u een vraag heeft.

Tieners jonger dan zestien jaar vragen wij bij binnenkomst om een contactnummer van één van de ouders/begeleiders (ivm noodsituaties). Als de jongere vertrekt zullen we ze even laten appen, of in overleg u zelf even een berichtje sturen.

Tieners boven de zestien jaar komen op eigen verantwoordelijkheid. Zij kunnen gaan en komen wanneer ze willen.

3. Wij zijn een school in Amersfoort. Hoe kunnen we helpen en met jullie samenwerken?

Samenwerken juichen we toe! Graag! Enorm graag zelfs. Als u een VO of MBO school bent in Amersfoort, vrijdag 15 maart staakt en WEL/SCHOOL een mooi idee vindt, dan is de kortste route even contact opnemen met Annette Dölle (06-26715406 / contact@annettedoll.nl ). Zo kan er snel een samenwerking tot stand komen en vinden we de beste win-win voor iedereen.
Wat u ook kunt doen is, in gesprek met de leerlingen naar de site kijken, het bespreekbaar maken en zelfredzaamheid stimuleren door hen contact op te laten nemen. Op die manier is er verbinding, maar wordt ook het eigenaarschap van de leerling gezien en toegejuicht.
Een derde optie kan liggen in het verspreiden van het initiatief onder uw leerlingen en ouders/begeleiders. Op die manier ontstaan er als vanzelf verbindingen, waardoor leerlingen die vrij zijn tijdens de staking gemakkelijker met elkaar het initiatief oppakken en langs komen bij WEL/SCHOOL. Wij kijken er in ieder geval naar uit!